Médiamegjelenések

A koronavírus és a védőoltás a menstruációs ciklusra és a férfiak termékenységére is hatással lehet

RTL, 2022.07.22.

Több hazai és nemzetközi felmérés is született az utóbbi időben, ami szerint a nők nagy részének megváltozott a ciklusa koronavírus-fertőzés vagy az oltás hatására.

Dr. Antritter Zsófia nőgyógyász a Reggeliben beszélt arról, hogy kutatások szerint a nők 30-60 százalékának megváltozott a menstruációs ciklusa a koronavírus-fertőzés vagy a védőoltás beadása után.

A jó hír azonban az, hogy körülbelül fél éven belül majdnem az összes nőnél megszűnik ez a zavar. Akinél nem, mindenképpen érdemes ellátogatnia nőgyógyászati kontrollra, ahol többek között ultrang- és hormonvizsgálatra lehet számítani.

A nőgyógyász szerint ez az egész azért alakulhat ki, mert a vírus okozta stressz megváltoztatja a kortizolszintet, ezáltal borul fel teljesen a női ciklus.

A koronavírus azonban nem csak a nők hormonháztartását borítja fel, a szakértő szerint a férfiak termékenységére is kihat. Kutatások szerint oltás vagy fertőződés után fél évig a spermakép nagy mértékben leromlik, tehát csökken a termékenység.

Éppen ezért gyermekvállalás tervezése esetében azt tanácsolják, hogy az oltást követően várjanak legalább két hónapot, mert nincsenek pontos ismeretek arról, hogy mi történik, ha „oltás alatt” fogan meg egy baba.

Egyre kevesebb az abortusz Magyarországon,

de még így is évente több tízezer terhességmegszakítást végeznek az orvosok. Egy szakorvos szerint a felvilágosítások miatt lehet kevesebb a beavatkozások száma, de még így is vannak, akik tájékozatlanul érkeznek a műtétre. Az életkorban is változások történtek az elmúlt években: egyre fiatalabbak döntenek az abortusz mellett.

Forrás: TV2 Tények, 2017. január 9. (forrás oldala)

Mikor bújjunk össze, hogy teherbe essek?

BORS, 2016.02.16.

Van egy olyan természetes családtervező módszer, amellyel nemcsak a nem kívánt terhességet lehet elkerülni, hanem a családalapítás eredményességében is hatékonyan tud segíteni a pároknak.

A Creighton Model Fertility Care módszert három éve kezdték el hazánkban is bevezetni. A magyarországi adatok igen biztatóak, három hónapon belül a pá­ciensek kilencven százalékának sikerült teherbe esnie. Ugyanakkor itthon egyre nő azoknak a száma is, akik ezzel kívánják elkerülni a várandósságot. A módszer egyik bevezetőjével, Antritter Zsófiával beszélgettünk.

– Ez a módszer a páciens közreműködés nélkül elképzelhetetlen. A hölgyeknek ugyanis egy táblázatot kell vezetniük arról, hogy milyen minőségű a méhnyaki nyákjuk. Ebből a testnedvből ugyanis konkrétan meg lehet mondani, mikor termékeny egy nő. Pont ezért tudják a hölgyek arra is használni, hogy ne essenek teherbe. A peteérés előtt már érdemes együtt lenni, hiszen a spermiumok akár 3-5 napig is életben maradnak ideális környezetben. Nem megfelelőben azonban fél órán belül elpusztulnak – magyarázta a szakember, aki azt is hangsúlyozta: általában kétnaponta kell szeretkezni ahhoz, hogy a teherbe esés megtörténjen.

Általában egy nőnek a ciklusa 28 napos, az ovulációt pedig könnyű ezzel a módszerrel megállapítani. A szakemberek megtanítják a nőknek, hogyan értékeljék a saját nyákjukat, honnan tudják, mikor érdemes összebújni. Az ovulációs teszt nem ennyire hatékony, gyakran ad hamis eredményt, és sokszor ráhozza a frászt a leendő kismamákra.

– Kristálytiszta, síkos, teljesen átlátszó és nyúlik az a nyák, amely ideális környezetet nyújt a spermiumoknak. Normál esetben minden hónapban körülbelül hat nap van arra, hogy teherben essen egy nő. Az önvizsgálat mellett pusztán egy táblázatot kell vezetni azoknak, akik ezt a módszer választják, és nem kell havonta orvoshoz járniuk. Természetes módszer, így nem kell hormont szedni például a fogamzásgátlás esetén, ráadásul ha így védekezik valaki, nem kell három hónapot várnia csak azért, hogy kiürüljön a szervezetéből teljesen a tabletta.

Kislányt szeretne? Szeretkezzen az ovuláció elején!

Antritter Zsófia egy kollégájával közösen csinálja ennek a módszernek az orvosi részét, hét oktatót pedig már kiképeztek arra, hogy megtanítsák a nőket értékelni a nyákjukat. Ha valakinek nagyon fontos a gyerek neme, a szakember azt javasolja, hogy az ovuláció elején bújjon össze partnerével, akkor van a legnagyobb esély a lányra. A peteérés csúcspontján a fiú utód valószínűbb, hiszen a férfi kromoszómát hordozó spermiumok gyorsabbak, mint a nőiek, viszont rövidebb ideig életképesek.

Antritter Zsófia, interjú IME

Fogamzásszabályozás természetesen – Interjú dr. Antritter Zsófiával

IME – INTERDISZCIPLINÁRIS MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY, 2014/4, p. 33-35.

Magyarországon újdonság, ám a világ számos országában immár 35 éve alkalmazzák azt a módszert, amelynek lényege a fogamzás természetes módon történő szabályozása. Dr. Antritter Zsófia, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szülész-nőgyógyász szakorvosjelöltje az Egyesült Államokbeli VI. Pál Pápa Intézetben végezte egyedüli magyar orvosként a természetes fogamzással kapcsolatos ún. NaProTechnology® és Creighton Modell oktatói tanulmányait.

Antritter Zsófia - Mérce tudósítás

Jogod van ahhoz, hogy ember legyél, és ne csak egy diagnózis!

MÉRCE, 2017. november 28

A legtöbb magyarnak valószínűleg nincsenek a magyarországi egészségügyi rendszerrel kapcsolatban illúziói. Hallottunk már az omladozó vakolatról, a patkányokkal teli kórházi plafonról, a nem működő kazánokról, az orvoshiányról, a betegjogok megsértéséről. A nők elleni erőszak felszámolásának 16 akciónapja kezdetén az egészségügyi rendszer talán egy kevésbé ismert hiányosságára világított rá az SOS Krízis Alapítvány a „Bántalmazottak az egészségügyben” címmel megrendezett konferenciáján.

Az egynapos konferencián két orvos, egy betegjogi képviselő, egy bántalmazó személyiségtípusokra szakosodott pszichológus és egy rendőr alezredes járták körbe a bántalmazottak és az egészségügy kapcsolatát előadásaikban.

(…)

Dr. Antritter Zsófia, aki egyébként feltűnő tapintattal és empátiával beszélt a bántalmazottak helyzetéről, szintén megemlítette, hogy anyák időnként azért hozzák be azzal gyermekeiket, hogy megerőszakolták őket, hogy ezzel besározzák élettársukat, párjukat.

Még ha egyáltalán nem áldozathibáztató az orvos vagy rendőr attitűdje, akivel az áldozat szembekerül, akkor sem garantált, hogy a rendszer képes lesz ellátni a sértett igényeit. Vegyük most példának a nemi erőszak esetét, melynek orvosi ellátásáról Dr. Antritter Zsófia beszélt hosszabban, a nők és gyermekek elleni erőszakra fókuszálva.

A teljes cikk itt olvasható